Hvad er en erhvervsuddannelse?
Valg af ungdomsuddannelse er en stor beslutning. Du kan hjælpe dit barn på vej ved at sætte dig ind i, hvilke typer af ungdomsuddannelser der findes. På denne side får du de vigtigste informationer om, hvad en erhvervsuddannelse går ud på.




Helt generelt…
Med en erhvervsuddannelse får dit barn en faglært uddannelse og dygtiggør sig inden for et fag. Der findes over 100 erhvervsuddannelser at vælge imellem, hvilket betyder at der er en uddannelse til en hver smag. Og bare rolig, dit barn behøver ikke at vælge en specifik uddannelse med det samme.
Uddannelserne fordeler sig på fire hovedområder: 1) omsorg, sundhed og pædagogik 2) kontor, handel og forretningsservice 3) fødevarer, jordbrug og oplevelser 4) teknologi, byggeri og transport. I løbet af grundforløb 1, som varer 20 uger, får eleverne, god tid til at få et indblik i de forskellige uddannelser og brancher inden for det hovedområde, som dit barn har valgt. Derefter vælger det hvilket fag det vil specialisere sig i. Proceduren er dog lidt anderledes, hvis det er over to år siden, at dit barn har afsluttet folkeskolen. Læs mere.
Skole- og praktikforløb
Erhvervsuddannelserne tager mellem to og fem år. I de år veksles der mellem undervisning på skole og praktikforløb. Praktikperioden fylder en stor del af uddannelsen, da en erhvervsuddannelse er en praktisk uddannelse, som retter sig mod et erhverv. Under praktikperioden modtager man også elevløn, samtidig med at dit barn lærer at mestre et fag og bliver klædt på til arbejdsmarkedet
Elever har også gode muligheder for at komme i praktik i udlandet efter grundforløb. Læs mere om PIU-ordningen.
Eux – det faglige gymnasium
Eux er den mulighed som mange har savnet. Eux giver dit barn mulighed for at kombinere erhvervsuddannelsen med en gymnasial uddannelse. Den indeholder gymnasiale fag og niveauer, der svarer til en 2-årig hf. Bagefter kan du enten gå i arbejde som faglært eller videreuddanne dig på samme vilkår som dem med en gymnasial uddannelse
Dit barn kan gennemføre eux-forløb inden for alle fire hovedområder.
Praktikpladser – der er flere end du tror
Lige nu er der cirka 80.000 unge i lære rundt omkring i Danmark, hvilket svarer til 90 % af eleverne på erhvervsskolerne. Vi vil selvfølgelig gerne have tallet endnu højere. Men der er altså gode muligheder for at finde en praktikplads.
Dit barn skal dog være forberedt på at en praktikplads ikke er noget, man får foræret. Tværtimod. Det kræver en indsats. Erhvervsskolerne skal nok sørge for, at eleverne er klædt godt på til at søge en praktikplads. Men det er også vigtigt, at du selv gør en indsats.