Samtaler om Uddannelse

En podcastserie fra forældreindsatsen Ditbarnsfremtid.dk

Som forældre er vi de nærmeste til at tale med vores børn om deres oplevelse af uddannelsesvalget og de ting, der sker i forbindelse med det. Der er dog stor forskel på, hvad de unge har behov for. Nogle unge er ret afklarede og reflekterede over deres valg. Andre er i tvivl eller bange for at træffe et “forkert” valg. Derfor er det en god idé at invitere til en snak om, hvordan man kan være en støtte. Det kan fx handle om at tage med til åbent-hus arrangementer eller bare være et lyttende øre og god samtalepartner, som stiller uddybende spørgsmål.

I løbet af seks episoder taler vi med eksperter og unge, som har en masse gode råd til uddannelsessnakken, men også holdninger til nogle af de ting, som de unge møder.

Podcast 1: Forældre må godt blande sig

I denne episode taler vi med professor i karrierevejledning Rie Thomsen og uddannelsesvejleder og formand for Danmarks Vejlederforening Karina Meinecke. De har begge holdninger til og en masse gode bud på, hvordan forældre kan blande sig.

 

Podcast 2: Er du i tvivl er du ikke alene

I denne episode skal du møde fire unge, der deler deres personlige historier for at inspirere andre unge – og især dem som skal til at vælge ungdomsuddannelse.
Nicklas, Anna, Kevin og Kathrine er i studiet med uddannelsesvejleder Karina Meinecke til en snak om deres tanker om uddannelse – og hvordan de fandt ud af, at det lige var det, de skulle.

 

Podcast 3: Forældre som bolværk – og modige rollemodeller

Hvis du er forælder, vejleder eller underviser er det nu, du skal lytte med!

I denne episode har vi nemlig inviteret lektor Rita Buhl fra Via University College og Lis Brok-Jørgensen fra Efterskolerne i studiet. Rita har bl.a. skrevet Forældreguiden og er en af forskerne bag Udsyn i udskolingen, og Lis rådgiver vejledere ude på efterskolerne og har derfor god føling med, hvad der optager de unge og forældrene.
De taler om forskellen på vejleder- og forældreroller og kommer med forslag til, hvordan forældre kan hjælpe de unge med at finde ro, lære at bruge tvivlen konstruktivt og blive nysgerrig på sig selv og egne muligheder.

 

Podcast 4: Grønt byggeri og bæredygtige uddannelser

I denne episode har vi inviteret Mads Okking fra Dansk Håndværk, tømrerlærling Gustav Frank og bygningskonstruktør-studerende Anna Axelsen i studiet, fordi de har en holdning til – og stor viden om bæredygtigt byggeri. Gustav og Anna er ikke stolte af det klimaaftryk, byggebranchen efterlader. De alle meget enige om, at det også er dem, som skal gøre noget ved det.
Som en lille bonus kommer Gustav og Mads med flere gode tips til, hvad de unge skal gøre, når de er på jagt efter en læreplads.

Vi har også ringet til Lars Michael Madsen fra Tradium, fordi han er direktør på en Verdensmålsskole. Han mener, at skolerne har et kæmpe ansvar for at klæde de unge på, så de kan blive en del af den grønne omstilling.

 

Podcast 5: Forældre skal være der med deres nærvær og kærlighed

Lis Brok-Jørgensen fra Efterskolerne og lektor Rita Buhl fra Via University College er i studiet, fordi de ved, hvad der skal til, hvis snakken om uddannelse og fremtidsplaner skal være en god oplevelse for de unge.

Der skal ikke så meget retning og mål på, når vi snakker uddannelse med vores børn. Vi skal også bare være! Og så skal vi huske, at et uddannelsesvalg også kan træffes i tvivl. Vi har bidt os fast i, at dét at være afklaret er en succes. Men vi skal ikke være så bange for at være i tvivl, for tvivlen kan bruges som drivkraft. Og det skal vi fortælle vores børn, så de kan få lidt ro på.

 

Podcast 6: Social iværksætter: Sådan hjælper jeg unge, der har det svært

I denne episode skal du møde Jamil Mehdi, der er rigtig god til at få unge til at reflektere og hjælpe dem, der har det svært. Jamil møder tusindvis af unge, når han holder foredrag og dialogmøder på efterskoler og folkeskoler. Her deler han bl.a. sine tanker om, hvorfor han er blevet social iværksætter – og hvem der har hjulpet ham væk fra et kriminelt miljø.

Lyt med og hør Jamils personlige fortælling – og få indspark til hvordan vi, du og jeg kan snakke med vores børn, når de har det svært eller måske har mistet troen på, at de dur.